PROSESS (Hva)
-
Ta opp saken i kontaktmøte med foresatte.
-
Skole: Om skolen i samråd med foreldre, vurderer at eleven ikke har , eller kan få tilfredsstillende utbytte av opplæringen (etter at dette er prøvd ut), kan skolen henvise til PP-tjenesten for videre utredning og eventuelt be om en sakkyndig vurdering. §§ 5.1 , 5.3 , og 5.4 i Opplæringslova.
-
Barnehage: Om barnehagen eller foreldre vurderer behov for spesialpedagogisk hjelp, kan det henvises til PP-tjenesten om en vurdering jfr. § 5.7 i Opplæringslova.
-
Det skal alltid gjennomføres et drøftingsmøte om dette i forkant av en henvisning, enten i et møte i arbeidsløypa, eller i samarbeidsteam.
ANSVAR (Hvem) og DOKUMENTASJON (Hvordan)
-
Det er enhetsleder som fatter enkeltvedtak om spesialundervisning i skolen eller spesialpedagogisk hjelp i barnehagen. Da skal det utarbeides en IOP.
-
Når barnets behov skal tilpasses innenfor det ordinære tilbudet, skal det foreligge en Plan for tilpasset opplæring.
-
Det er kontaktlærer/pedagogisk leder som i samarbeid med spesialpedagogisk koordinator/rektor/styrer utarbeider en plan for tilpasset opplæring.
-
Skolen/barnehagen og foresatte blir enige om et samarbeid med eksterne instanser, og samtykkeskjema/henvisningsskjema skrives under av foresatte.
-
Foresatte kan takke nei til ekstern hjelp. Her er det viktig å fremheve barnets behov! Dersom det er aktuelt, så kan man informere om offentlig meldeplikt til barnevern ved alvorlig bekymring. Situasjonen vurderes faglig og en melding skrives fortrinnsvis i samarbeid med nærmeste leder. Alle tjenesteytere har en selvstendig meldeplikt jfr. Lov om helsepersonell §33, lov om barnehager §22, opplæringslova § 15-3
-
Selv om barn og foresatte ikke ønsker hjelp fra andre instanser, skal det utarbeides en tiltaksplan for barnet der det er.